PAUL SPAAN (1934-1999)

In het voorjaar van 1998 kwam mijn vader Paul Spaan op het idee een homepage te maken met zijn eigen bouwtekeningen van de OLV Munsterkerk en de St. Christoffelkathedraal. Dit plan heeft hij grotendeels kunnen verwezenlijken, maar ernstige ziekte belemmerde hem in toenemende mate zijn site verder uit te breiden. Een aantal technische details van bouwkunstige aard is hierdoor onvermeld gebleven.

De bouwtekeningen had hij enkele jaren eerder met de software autocad ontwikkeld. In eerste instantie waren ze bestemd voor een nieuwe editie van zijn werk Stijlen in de Bouwkunst, een uitgebreide handleiding die hij vanaf het begin van de jaren zeventig als leraar bouwkunde aan de Middelbare Technische School (MTS) te Roermond had gebruikt voor zijn lessen geschiedenis van de bouwkunst. Dit werk bood een overzicht van bouwstijlen van de klassieke oudheid tot de moderne tijd en vond in latere jaren ook zijn weg naar andere onderwijsinstellingen in Nederland.

Op deze homepage wordt ook ingegaan op de historische achtergrond van de Munsterkerk en de St. Christoffelkathedraal, zij het op beknopte wijze. Het wel en wee van beide Roermondse kerken door de eeuwen heen is elders veel uitvoeriger beschreven, maar het ging mijn vader dan ook op de eerste plaats om de bouwkunst zelf: een vakgebied dat hem zijn leven lang heeft gefascineerd.

Bart Spaan

Voor reacties; mail naar bspaan@xs4all.nl


Klik hier om een mening te geven over deze homepage!